Velika vrtna trepetavka* (Syrphus ribesii)

  • Domov
  • Velika vrtna trepetavka*

Družina: muhe trepetavke (Syrphidae: Syrphini)

Red: dvokrilci (Diptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 10-12 mm

Razširjenost: dokaj pogosto

Življenjski prostor: cvetoči travniki, gozdni robovi, mejice, okrasni vrtovi

Ogroženost vrste: vrsta ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: "osjeliko" obarvani. Glava je precej velika, na čelnem delu rumenkasta, sicer belkasta, na temenu s temno liso, oči so precej velike, rdeče in gole (pri samcih se stikajo, pri samicah so med seboj razmaknjene). Tipalnice so temne, betičaste, z enostavnimi aristami. Oprsje je daljše kot široko, bleščeče bronastorjavo, neizrazito vzdolžno pasasto, ob robovih porasle z rumenimi dlakami. Ščitek (scutellum) je polkrožen, umazanorumen. Krila so prosojna, z izrazitejšo, ozko podolgasto, temno, marginalno pterostigmo. Zadek je v sredini nekoliko širši, rahlo sploščen, z značilnimi rumenimi in črnimi (brkastimi) pasovi - ti segajo do stranskega roba in so v sredini trikotni, ob straneh pa navzgor ukrivljeni. Prvi zgornji rumen pas je reduciran na polkrožne lise. Noge so skoraj v celoti rumenkaste, le stopalca so temnejša, zadnja stegenca (femuri) so pri samicah skoraj v celoti rumenkasta, pri samcih so dvobarvna.

Vrste iz rodu vrtna trepetavka (Syrphus spp.) so med seboj zelo podobne in na terenu težko določljive.

 

Obnašanje in razvoj: odrasli osebki so aktivni od marca vse do novembra, večinoma jih lahko opazujemo v toplih in sončnih dneh, ko posedajo po cvetovih ali na večjih listih. Hranijo se z nektarjem in pelodom. Ličinke so podobne gosenica, prosojno rumenkaste, rjavkaste ali zelenkaste, s temnim, lisastim vzorcem vzdolž hrbta. Prehranjujejo se z listnimi ušmi (Aphidae). Večina trepetavk z obarvanostjo posnema ose ali čebele (mimikrija).

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): dlakavooka vrtna trepetavka* (Syrphus torvus) - mala vrtna trepetavka* (Syrphus vitripennis) - rumena širokotrebušna trepetavka* (Didea fasciata).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti