Rumenotipalčna travniška trepetavka* (Epistrophe nitidicollis)

  • Domov
  • Rumenotipalčna travniška trepetavka*

Družina: muhe trepetavke (Syrphidae: Syrphini)

Red: dvokrilci (Diptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 9-12 mm

Razširjenost: raztreseno do lokalno

Življenjski prostor: svetli gozdovi, travniki, gozdni robovi, mejice, okrasni vrtovi

Ogroženost vrste: vrsta ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: prepoznavni so po rumeno pasastem zadku (mimikrija - posnemajo ose). Glava je dokaj velika, v sprednjem delu svetla, z oranžnimi dlačicami na čelnem delu, oči so precej velike, rjavordeče in gole (pri samcih se stikajo, pri samicah so med seboj razmaknjene). Tipalnice so oranžne, kratke, na konicah ščetinaste. Oprsje je dokaj temno, bleščeče bronastorjavo, ob robovih poraslo z rumenimi dlakami. Ščitek (scutellum) je polkrožen, oranžnorumen, večinoma porasel s temnimi (!) dlakami. Krila so prosojna, z neizrazito, ozko podolgasto, temno, marginalno pterostigmo, mnoge celice v bazalnem delu kril niso porasle z mikrotrihiji (zelo drobni laski). Zadek je dokaj vitek, rahlo sploščen, s širokimi, oranžnorumenimi prečnimi pasovi na črnih segmentih, ki so skoraj ravni (zadnji segmenti imajo črne pasice); prvi zgornji rumeni pas je reduciran na polkrožne lise. Noge so v celoti rumenkaste, le na bazalnem delu so črna.

 

Obnašanje in razvoj: odrasli osebki so aktivni od aprila do začetka junija. Najbolj so aktivni v toplih in sončnih dneh, ko posedajo po cvetovih ali na večjih listih po drevju in grmovju. Sesajo nektar in rastlinske sokove. Ličinke nekoliko spominjajo na ploske, široke gosenice in so na hrbtni strani zaobljene, na trebušni sploščene, drobno nazobčano bradavičaste, svetlozelene, rjavkaste ali rdečkaste, z dvema kratkima "rožičkoma" na zadnjem delu. Prehranjujejo se z različnimi listnimi ušmi (Aphidoidea).

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): temna travniška trepetavka* (Epistrophe melanostoma)grozdičevna travniška  trepetavka* (Epistrophe grossularie) - velika vrtna trepetavka* (Syrphus ribesii).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti