Grozdičevna travniška trepetavka* (Epistrophe grossulariae)

  • Domov
  • Grozdičevna travniška trepetavka*

Družina: muhe trepetavke (Syrphidae: Syrphini)

Red: dvokrilci (Diptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 10-13 mm

Razširjenost: pogosto do raztreseno

Življenjski prostor: svetli gozdovi, gozdni sestoji ob potokih, travniki, okrasni vrtovi

Ogroženost vrste: vrsta ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: prepoznavni so po značilni rumeno pasasti obarvanosti zadka (mimikrija - posnemajo ose). Glava je v sprednjem delu svetla, na čelnem delu s črno liso. Oči so precej velike, rjavordeče in gole (pri samcih se stikajo, pri samicah so med seboj razmaknjene). Tipalnice so skoraj v celoti črne, betičaste (pri zelo podobni E. nitidicollis so oranžnorumene!), z nitastimi aristami. Oprsje je bleščeče bronastorjavo, z neizrazitima, širokima, vzdolžnima, svetlima pasovoma, ob robovih poraslo z rumenimi dlakami. Ščitek (scutellum) je polkrožen, oranžnorumen, porasel s temnimi dlakami. Krila so prosojna, z neizrazito, ozko podolgasto, temno, marginalno pterostigmo. Zadek je vitek, rahlo sploščen, s širokimi rumenimi in črnimi prečnimi pasovi (ti so v spodnjem delu ravni, v zgornjem delu rahlo trikotni v sredini); prvi zgornji rumeni pas je reduciran na polkrožne lise. Noge so skoraj v celoti rumenkaste, le stegenca zadnjih nog so na bazalnem delu temne.

 

Obnašanje in razvoj: odrasli osebki so aktivni od aprila do novembra. Najbolj so aktivni v vročih poletnih dneh, ko posedajo po cvetovih ali na večjih listih po drevju in grmovju. Hranijo se z nektarjem in rastlinskimi sokovi. Ličinke so široke, ploske, drobno nazobčano bradavičaste, rumenozelene ali rjavkaste, po hrbtni strani s svetlejšimi lisami. Prehranjujejo se z listnimi ušmi (Aphidoidea).

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): rumenotipalčna travniška trepetavka* (Epistrophe nitidicollis) - temna travniška trepetavka* (Epistrophe melanostoma) - velika vrtna trepetavka* (Syrphus ribesii) - rumena trebušasta trepetavka* (Didea fasciata).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti