Gozdni mrežekrili škržatek (Cixius distinguendus)

  • Domov
  • Gozdni mrežekrili škržatek

Družina: mrežekrili škržatki (Cixiidae)

Red: škržadi in škržatki (Auchenorrhyncha)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 6-8 mm

Razširjenost: raztreseno do redko

Življenjski prostor: senčni gozdovi

Ogroženost vrste: vrsta verjetno ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: rjavkasto obarvani škržatki s prosojnimi in pasastimi krili. Glava je rjavkasto marmorirana, navzdol pozicionirana, oči so dokaj velike, tipalnice so kratke. Oprsni ščit (pronotum) je črnorjav, deltoidast. Pokrovke so prosojne, podolgaste, z vzporednimi, ravnimi robovi (v mirovanju široko strehasto zložene), na spodnjem delu enakomerno zaokrožene, belkasto ožiljene (žile so rjavopikčaste), z izrazitima prečnima rjavima pasovoma na ramenskem delu in blizu sredine (nad tem pasom sta pogosto dve manjši lisi), pogosto še z manj izrazitimi rjavimi lisami pri konicah. Noge so rjavkaste, na golenih zadnjih nog so z notranje strani drobni trni.

 

Obnašanje in razvoj: vrsta živi dokaj prikrito in jo zaradi varovalne obarvanosti večinoma prezremo. Odrasli se hranijo z rastlinskimi sokovi različnih dreves, grmov in zelnatih rastlin. Ličinke živijo v tleh, kjer se hranijo s koreninicami.

 

Podobne vrste: navadni mrežekrili škržatek (Cixius nervosus) - mrežekrili škržatek (Cixius cunicularius) - južni mrežekrili škržatek (Cixius wagneri).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti