Navadni mrežekrili škržatek (Cixius nervosus)

  • Domov
  • Navadni mrežekrili škržatek

Družina: mrežekrili škržatki (Cixiidae)

Red: škržadi in škržatki (Auchenorrhyncha)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 6.5-8.5 mm

Razširjenost: raztreseno

Življenjski prostor: senčni gozdovi, grmovnata mesta, parki

Ogroženost vrste: vrsta ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: rjavkasto obarvani škržatki s prosojnimi in rjavo lisastimi krili. Glava je rjavkasto marmorirana, navzdol pozicionirana, oči so dokaj velike, rdečkaste tipalnice so kratke. Oprsni ščit (pronotum) je črnorjav, deltoidast, v spodnjem delu podaljšan v kratek trnat privesek. Pokrovke so prosojne, podolgaste, z vzporednimi, ravnimi robovi (v mirovanju široko strehasto zložene), ki so pikčasti (pike so večje kot tiste na žilah), na spodnjem delu enakomerno zaokrožene, belkasto ožiljene (žile so rjavopikčaste), z izrazitim, osrednjim, prečnim rjavim pasom ter rjavo obarvanim ramenskim delom, ter z lisami na konicah kril. Pterostigma je črnikasta, velika. Noge so rjavkaste ali sivkaste, na golenih zadnjih nog so z notranje strani drobni trni.

 

Obnašanje in razvoj: vrsta živi dokaj prikrito in jo zaradi varovalne obarvanosti večinoma prezremo. Odrasli so aktivni nekje od maja do oktobra, čez dan se zadržujejo na rastlinah, listju dreves in na lubju. Hranijo se z rastlinskimi sokovi različnih dreves, grmov in zelnatih rastlin. Ličinke živijo v tleh, kjer se hranijo s koreninicami.

 

Podobne vrste: gozdni mrežekrili škržatek (Cixius distinguendus) - mrežekrili škržatek (Cixius cunicularius) - južni mrežekrili škržatek (Cixius wagneri).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti