Smaragdni zelenček* (Phyllobius argentatus)

  • Domov
  • Smaragdni zelenček*

Družina: rilčkarji (Curculionidae: Phyllobiini)

Red: hrošči (Coleoptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 3.5-6 mm

Razširjenost: raztreseno

Življenjski prostor: svetli gozdovi, gozdni robovi, logi, grmovnata mesta

Ogroženost vrste: vrsta ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: telo je vitko, podolgasto, temno, gosto poraslo luskicami, ki so kovinsko bleščeče zlatozelene, smaragdne ali turkizno zelene barve. Glava je podaljšana v kratek, širok rilček, ki je na bazi tako širok kot glava, tipalčne jamice so nameščene na vrhu rilčka in so zelo opazne. Tipalnice so vitke, večinoma rdečkastorjave. Oprsje je kvadratasto, ob straneh izbočeno (pri samcih bolj kot pri samicah), ožje od pokrovk. Te so podolgovate in kvadrataste, ob straneh ravne (le v sredini zelo plitvo udrte), porasle z luskicami, vzdolžno fino jamičasto izbrazdane. Noge so precej dolge, rumenkasto rjave, stegenca (sprednja še posebej) imajo na zunanji stran izrazit trnat izrastek, večinoma so luskasta.

 

Obnašanje in razvoj: gozdna vrsta, ki se večinoma zadržuje na listih dreves in grmov ali v nizki podrasti, predvsem na koprivah. V nevarnosti otrpne in pade na tla. Odrasli so rastlinojedi in so aktivni od aprila do junija. Ličinke živijo v tleh, kjer se hranijo z manjšimi koreninicami.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): hrastov zelenček* (Phyllobius roboretanus) - koprivov zelenček* (Phyllobius pomaceus) - temnopiki zelenček* (Phyllobius maculicornis).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti