Tigrasta košeninarica* (Nephrotoma crocata)

  • Domov
  • Tigrasta košeninarica*

Družina: košeninarji (Tipulidae)

Red: dvokrilci (Diptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 20-25 mm

Razširjenost: redko

Življenjski prostor: vlažni in senčni gozdovi, gozdni robovi, čistine, grmovnata mesta, parki, okrasni vrtovi

Ogroženost vrste: vrsta je potencialno ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: telo je večinoma črno s širokimi rumenimi pasovi na zadku in rumenimi obrobami na oprsju. Glava je drobna, po zgornjem delu oranžna (le bazalni del črn), sicer črna, oči so velike, temne. Tipalnice so tanke, temne. Oprsje (toraks) je črno (lahko tudi v celoti), z rumenimi lisami ob straneh, vzdolž predprsja (prescutum) potekata dve ozki, oranžnorumeni črti. Krila so prosojna, s krepkimi žilami (predvsem subkostalna žila je krepka in rumenkasta) ter s temno, izrazito pterostigmo. Zadek je črn, s tremi prečnimi pasovi, pri samicah so široki, pri samcih so ozki, pri samicah se zadek koničasto podaljša v rjavo leglico (ovipozitor), pri samčkih je na koncu odebeljen in top, s kratkimi spolnimi priveski. Noge so zelo dolge, tanke, goleni in stegenca so dvobarvno umazanorumena in črnikasta.

 

Obnašanje in razvoj: odrasli se pojavljajo v dveh generacijah od aprila vse do oktobra, večinoma ob gozdnih robovih in tudi na peščenih ali razgaljenih mestih. So okorni letalci in po obarvanosti posnemajo ose (mimikrija), a so popolnoma nenevarni. Hranijo se z nektarjem. Ličinke živijo v tleh in se hranijo s koreninicami rastlin.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): temna košeninarica* (Nephrotoma pratensis) - rumenoglava košeninarica* (Nephrotoma flavipalpis) - osja glavnikarica (Ctenophora flaveolata).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti