Žalobna črna pokalica* (Melanotus tenebrosus)

  • Domov
  • Žalobna črna pokalica*

Družina: pokalice (Elateridae: Melanotinae)

Red: hrošči (Coleoptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 12-16 mm

Razširjenost: redko do raztreseno

Življenjski prostor: vlažni travniki, grmovnata področja, gozdni robovi

Ogroženost vrste: vrsta verjetno ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: v celoti so črni, po pokrovkah in zadku porasli s prileglimi, sivkastimi dlakami. Tipalnice so trikotno členaste, presegajo oprsje. To je dokaj široko, kompaktno, pri glavi zaobljeno zoženo, na zunanjem robu se v spodnjem delu rahlo ukrivi v obliki črke S ter se na vsaki strani podaljša v trnat izrastek, površina oprsja je gosto drobno pikčasta (luknjičasta), brez izrazitejšega vzdolžnega grebena. Pokrovke so vitke, podolgaste, v ramenskem delu rahlo razširjene, proti dnu se enakomerno in rahlo topokoničasto zožijo, z vzdolžnimi linijami drobnih pik (luknjic). Noge so črne, razen zadnji členki stopalc so lahko črnorjavi, krempeljci na zadnjih členkih so glavničasto češljasti (!).

Vrste iz rodu Melanotus so zelo težavne za prepoznavanje na terenu!

 

Obnašanje in razvoj: odrasli so aktivni nekje od maja do julija, avgusta in se pogosto zadržujejo na bilkah trav ali na cvetovih večjih rastlin. Tudi pri tej vrsti je značilen "zaskočni" mehanizem, s pomočjo katerega lahko žival obrnjena na hrbet poskoči nazaj na noge. Ličinke (strune) živijo v tleh in se hranijo s koreninicami in gomolji rastlin.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): pikastočrta črna pokalica* (Melanotus punctolineatus) - rjavonoga črna pokalica (Melanotus brunnipes) - mehkodlakava pokalica* (Cidnopus pilosus).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti