Pikastočrta črna pokalica* (Melanotus punctolineatus)

  • Domov
  • Pikastočrta črna pokalica*

Družina: pokalice (Elateridae: Melanotinae)

Red: hrošči (Coleoptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 12-16.5 mm

Razširjenost: raztreseno

Življenjski prostor: mejice, robovi gozdov, obdelana tla, ruderalne površine, peščena mesta

Ogroženost vrste: vrsta verjetno ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: telo je dokaj kratko in robustno, bleščeče črno, pokrovke so luknjičasto brazdaste. Glava je obrnjena naprej, grobo jamičasta. Tipalnice so krajše od oprsja, temne, pri samcih so češljaste, prvi trije členki so valjasti, ostali so trikotni, 2. in 3. členek sta mnogo krajša od 4., pri samicah so vsi členki bolj ali manj betičasti. Oprsje je krepko, šioroko zaobljeno in nekoliko zaokroženo, pri glavi zoženo, enakomerno gosto jamičasto, z neizrazitim, finim hrbtnim gredljem, v spodnjem delu ob straneh podaljšano v robustna trnata izrastka. Ščitek (scutellum) je kvadratasto jezičast, leži v jamici. Pokrovke so podolgovate, proti dnu postopno zožene, z vzdolžnimi jamičastimi brazdami, neizrazito kratkodlakave do skoraj gole. Noge so temne, stegenca so nekoliko rdečkastorjava.

Vrste v rodu črna pokalica* (Melanotus) so si zelo podobne in jih na terenu le s težavo med seboj dobro ločimo!

 

Obnašanje in razvoj: odrasli so aktivni od maja do julija, večinoma se zadržujejo na tleh (večinoma na peščenih, toplih mestih) ali med travno rušo. Hranijo se z rastlinskimi poganjki in listi, predvsem trav (Poaceae). Ličinke živijo v tleh in se hranijo s koreninicami trav.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): rjavonoga črna pokalica* (Melanotus brunnipes) - mehkodlakava črna pokalica* (Melanotus villosus) - žalobna črna pokalica* (Melanotus tenebrosus).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti