Dlakava pokalica* (Cidnopus pilosus)

  • Domov
  • Dlakava pokalica*

Družina: pokalice (Elateridae: Athoinae)

Red: hrošči (Coleoptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 8-12 mm

Razširjenost: raztreseno do lokalno pogosto

Življenjski prostor: travniki, robovi gozdov, grmovnata mesta, mejice, občasno tudi okrasni vrtovi

Ogroženost vrste: vrsta ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: telo je črno, poraslo s kratkimi, prileglimi dlakami. Tipalnice so trikotno členaste, ne presegajo dolžino oprsja, 2. členek je krajši od 1. in 3. Oprsje je dokaj široko (nekoliko širše kot daljše), oblo zvonasto, pri glavi široko zaokroženo in ob straneh udrto, v spodnjem delu ob robu skoraj ravno, na vsaki strani se podaljša v kratek in top, široko trikoten trnat izrastek. Površina oprsja je dlakava in gosto drobno pikčasta (luknjičasta), brez izrazitejših vzdolžnih grebenov ali udrtin. Pokrovke so vitke, podolgaste, v ramenskem delu topo zaokrožene, proti dnu se enakomerno in rahlo topokoničasto zožijo, z vzdolžnimi linijami drobnih pik (luknjic), mehkodlakave. Noge so črne, krempeljci na zadnjih členkih so enostavni (!).

 

Obnašanje in razvoj: odrasli so aktivni nekje od aprila do junija in se pogosto zadržujejo na cvetovih večjih rastlin (predvsem rožnic), kjer se hranijo s pelodom, cvetovi in poganjki. Tudi pri tej vrsti je značilen "zaskočni" mehanizem, s pomočjo katerega lahko žival obrnjena na hrbet poskoči nazaj na noge. Ličinke (strune) živijo v tleh in se hranijo s koreninicami in gomolji rastlin.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): sivodlakava pokalica* (Cidnopus aeruginosus) - pikastočrta črna pokalica* (Melanotus punctolineatus) - rjavonoga črna pokalica (Melanotus brunnipes).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti