Janezova dlakavica* (Bibio johannis)

  • Domov
  • Janezova dlakavica*

Družina: dlakavice (Bibionidae)

Red: dvokrilci (Diptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 4-7 mm

Razširjenost: pogosto

Življenjski prostor: svetli gozdovi, gozdni robovi, grmovnata mesta, sadovnjaki

Ogroženost vrste: vrsta ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Samica: pretežno črna z rjavordečimi nogami. Glava je drobna, črna, tipalnice so kratke. Oprsje in ščitek (scutellum) sta bleščeča, gola. Krila so prosojna, s črno pterostigmo in krepkimi, črnimi žilami. Zadek je črn, dlakav. Stegenca (femori) nog so rjavordeča (le na koncu so lahko črna), sprednja so močno odebeljena, goleni (tibiae) so temne ali rjavordeče, na koncu razcepljene v dolga trna.

 

Samec: dokaj majhen, od samice se loči po velikih očeh, ki so zbližane in po tem, da so stegenca nog večinoma črna (redkeje so rdečkasta), goleni ter stopalca pa so rdečerjave, pogosto s črnikastimi "kolenci". Krila so prosojna, z izrazito, črno pterostigmo.

 

Obnašanje in razvoj: odrasli so aktivni v sončnih dneh od marca do junija. Samci so teritorialni in se večinoma spreletavajo ob grmovju in drevesih ter posedajo po listih, medtem ko samice večinoma lezejo po rastlinah. Včasih se lahko tudi namnoži. Ličinke živijo v tleh, večinoma v listni stelji, kjer se hranijo z razpadajočim rastlinskim materialom.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): spremenljiva dlakavica* (Bibio varipes) - kosmata dlakavica* (Bibio lanigerus) - kratkoroga dlakavica* (Bibio nigriventris).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti