Spremenljiva dlakavica* (Bibio varipes)

  • Domov
  • Spremenljiva dlakavica*

Družina: dlakavice (Bibionidae)

Red: dvokrilci (Diptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 7-10 mm

Razširjenost: redko do lokalno

Življenjski prostor: listnati gozdovi, gozdne čistine, grmovnata območja, gozdni robovi

Ogroženost vrste: vrsta verjetno ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Samica: pretežno črna z intenzivno rdečerjavimi nogami. Glava je drobna, črna, z drobnimi očmi in kratkimi (7-členastimi) tipalnicami. Oprsje je črno, ovalno, bleščeče, v večjem delu golo. Zadek je črn, na spodnji strani rumenkast (!). Krila so rahlo rumenkasta do rjavkasta, sicer motno prosojna, z neizrazitimi žilami in rjavkasto pterostigmo (žilna celica ob robu kril), pri kateri je kostalni rob rahlo vdolben. Noge so pretežno rdečerjave- predvsem stegenca (femori), ki so na konceh črna, sprednja stegenca so odebeljena, na prednjih golenih (tibiae) je krepak, razcepljen trn.

 

Samec: v celoti je črn, precej dlakav. Od samice se loči po mnogo večji glavi zaradi izredno velikih, črnih in zbližanih oči. Noge so večinoma črne, pogosto so goleni (tibiae) in stopalca (tarzi) rdečerjavi. Prvi členek zadnjih stopalc ni izrazito odebeljen, približno 4-krat tako dolg kot širok.

 

Obnašanje in razvoj: odrasli so aktivni nekje od aprila do junija, samci pogosto posedajo po sončnih in izpostavljenih mestih, kjer oprezajo za samicami in odganjajo druge samčke. Samice so manj aktivne in se raje plazijo kot letajo. Odrasli se hranijo se z nektarjem, včasih sesajo tudi mrtve žuželke. Ličinke živijo v odmrlem listju ali zgornji plasti humusa, kjer se hranijo z razpadajočim rastlinskim materialom, v sušnih obdobjih tudi s koreninicami rastlin.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): Janezova dlakavica* (Bibio johannis) - rdečenoga dlakavica* (Bibio pomonae) - temnožilna dlakavica* (Bibio reticulatus).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti