Navadna osjelika trepetavka* (Chrysotoxum cautum)

  • Domov
  • Navadna osjelika trepetavka*

Družina: muhe trepetavke (Syrphidae: Syrphini)

Red: dvokrilci (Diptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 10-13 mm

Razširjenost: redko do raztreseno

Življenjski prostor: svetli gozdovi in gozdni robovi, visoka steblikovja, travniki, grmovnata mesta

Ogroženost vrste: vrsta verjetno ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: dokaj velike muhe trepetavke, ki po obarvanosti izrazito spominjajo na ose - mimikrija. Glava ja v sprednjem delu rumena z vzdolžno črno črto, oči so zelo velike, črne (pri samicah so razmaknjene, pri samcih se stikajo). Tipalnice so črne, betičaste, 1. členek je krajši od 2. členka. Oprsje bleščeč črno, z naizrazitima belkastima progama in z rumenimi obrobnimi lisami, ki se ne stikajo (samice so gosto dolgodlakave ob robovih). Ščitek (scutellum) je polkrožen, rumen, z rahlo zabrisano temno liso. Krila so prosojna, krepko rjavo ožiljena in z rjavkasto, ozko pterostigmo. Zadek je dokaj širok, črn (črni vzorci so ozko polkrožni, "pecljati" in trije so izraziti), s tremi rumenimi obstranskimi pasovi, ki se ne stikajo in se ob robovih zlijejo z zadnjimi pasovi. Noge so rumene, bazalni deli stegenc (femori) so pogosto črni, goleni (tibiae) pa so rjavo lisaste, pogosto tudi stopalca (tarzi).

 

Obnašanje in razvoj: odrasli so aktivni od maja do avgusta, večinoma v sončnem vremenu, ko se spreletavajo po cvetočih rastlinah (predvsem kobulnicah), kjer se hranijo z nektarjem. Ličinke živijo v tleh, kjer se zelo verjetno hranijo z drobnimi koreninskimi ušmi.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): zgodnja osjelika trepetavka* (Chrysotoxum vernale) - Verralijeva osjelika trepetavka* (Chrysotoxum verralii) - dvopasasta osjelika trepetavka* (Chrysotoxum bicinctum).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti