Prava osarica* (Temnostoma vespiforme)

  • Domov
  • Prava osarica*

Družina: muhe trepetavke (Syrphidae: Milesiini)

Red: dvokrilci (Diptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 12-19 mm

Razširjenost: redko do lokalno

Življenjski prostor: svetli, vlažni gozdovi z bogato podrastjo, mesta z razpadajočimi drevesi, skladovnice, visoko steblikovje

Ogroženost vrste: vrsta verjetno ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: precej velike trepetavke, ki po obarvanosti močno spominjajo na ose (Vespidae). Glava je v prednjem delu rumekasta, s črno, vzdolžno črto, ki se začne na temenskem delu. Oči so precej velike, črne, pri samcih so zbližane, pri samicah razmaknjene. Tipalnice so rumenkaste, v spodnjem delu betičaste. Oprsje je črno, z rumenimi lisami ob straneh in v spodnjem delu (osrednji lisi sta med seboj zliti v poševno, betičasto črto). Ščitek (scutellum) je črn. Krila so prosojno rjavkasta, s krepkimi, rjavimi glavnimi žilami. Zadek je precej velik, dlakav, v bazalnem delu črn, sicer rumen in z ozkimi, prečnimi črnimi pasovi (prvi pas tvorita združena trikotnika, zadnja dva pasova sta med seboj ostro ločena, včasih je med osrednjima pasovoma še pika), segmenti so ozko črno obrobljeni (obarvanost zadka lahko variira). Prednje noge so skoraj v celoti črne (večinoma jih držijo iztegnjene naprej ali dvignjene v zrak), zadnja para nog sta večinoma rumenkasta, žametnodlakava.

 

Obnašanje in razvoj: po obarvanosti in delno tudi vedenju posnemajo ose (dvignjene noge posnemajo tipalnice). Odrasli so aktivni od maja do avgusta v sončnih dneh, predvsem samci pogosto lebdijo v zraku. Spreletavajo se po cvetočih rastlinah (pogosto na kobulnicah), kjer se hranijo z nektarjem. Ličinke živijo v razpadajočem, mokrem lesu listavcev in v starih štorih, kjer se hranijo z lesovino.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): deljenolisa osarica* (Temnostoma meridionale) - navadna osjelika trepetavka* (Chrysotoxum cautum).




    Fotografije