Dolgokrili košeninar* (Tipula (Vestiplex) scripta)

  • Domov
  • Dolgokrili košeninar*

Družina: košeninarji (Tipulidae)

Red: dvokrilci (Diptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 16-20 mm

Razširjenost: raztreseno do lokalno

Življenjski prostor: listnati gozdovi, gozdni robovi, grmovnata mesta, parki

Ogroženost vrste: vrsta ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: dokaj veliki košeninarji s svetlimi in temnejšimi lisami v krilih. Glava je drobna, sivkasta, razmak med očmi je večinoma manjši od širine oči (vsaj pri samicah), tipalnice so v spodnjem delu rumenkaste, v zgornjem delu temne. Predprsje (prescutum) je sivo, z značilnim osrednjim vzorcem, ki spominja na močno zožen V ali celo W, ob njem je na vsaki strani polkrožna lisa (značilna za podrod Vestiplex). Krila so lisasta, daljša od zadka (pri samicah dosegajo cerke), s temnimi žilami, v bazalni celici je pogosto temna pika. Zadek je rumenkastorjav, z osrednjo črto in stranskima sivkastima linijama, pri samicah je podaljšan v rjavordečo leglico (ovipozitor), ki ima precej velika, na bazi nekoliko odebeljena izrastka (cerka). Pri samcih je zadek precej krajši od kril, na koncu rahlo betičasto odebeljen in temen. Noge so tanke, dolge, stegenca (femori) so večinoma rumenkasta, v zgornjem delu izrazito ozko črno pasasta, le redko so več kot dve tretjini temna.

 

Obnašanje in razvoj: odrasli so aktivni od aprila do avgusta, čez dan se večinoma zadržujejo v podrasti ali na rastlinah. So precej okorni letalci, hranijo se večinoma z nektarjem ali pa sploh ne. Ličinke, ki so valjaste oblike z značilno "masko" na zadnjem delu zadka, živijo v vlažnih tleh ali plitvih mlakužah, kjer se hranijo z rastlinskim drobirjem.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): vrtni košeninar* (Tipula hortorum) - rjavonogi košeninar* (Tipula nubeculosa) - rani košeninar* (Tipula vernalis).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti