Drobna debelonožka* (Syritta pipiens)

  • Domov
  • Drobna debelonožka*

Družina: muhe trepetavke (Syrphidae: Xylotini)

Red: dvokrilci (Diptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 7-9 mm

Razširjenost: dokaj pogosto

Življenjski prostor: gozdni robovi, visoka steblikovja, travniki, ruderalne površine, ob kmečkih stavbah

Ogroženost vrste: vrsta ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: manjša in vitka trepetavka s prepoznavnimi, močno povečanimi in odebeljenimi, zadnjimi stegenci. Glava je svetla, s temno čelno progo in rjavordečimi, velikimi očmi, ki so pri samcih zbližane, pri samicah razmaknjene. Tipalnice so rumenkaste, betičaste, nitasto podaljšane. Oprsje je ovalno, temno, ob straneh nekoliko svetlejše. Krila so prosojna, krajša od zadka. Ta je bleščeče črn, zelo vitek, pri samicah so na 2. in 3. segmentu srebrnosivi polkrožni obstranski lisi, pri samcih so te lise oranžne, na 4. segmentu sta manjši svetli piki. Noge so oranžne s temnejšimi lisami, zadnje noge so črne z oranžnimi lisami, njihova stegenca (femori) so pri obeh spolih močno povečana in na notranji strani fino nazobčana oz. trnata.

 

Obnašanje in razvoj: čeprav je vrsta zelo pogosta, lahko odrasle osebke le redko opazimo na cvetovih, saj jih pogosto prezremo (bodimo pozorni na stegenca!). Pojavljajo se od aprila vse do novembra, z viškom v poletnih dneh. Ličinke živijo v gnijočem rastlinskem materialu (kompostu) ali na iztrebkih goveda in konjev, kjer se hranijo z razpadajočim organskim drobirjem. Občasno se pojavlja množično.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): rumenorita debelonožka* (Syritta flaviventris) - trnatonoga travna trepetavka* (Tropidia scita).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti