Trnatonoga travna trepetavka* (Tropidia scita)

  • Domov
  • Trnatonoga travna trepetavka*

Družina: muhe trepetavke (Syrphidae: Xylotini)

Red: dvokrilci (Diptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 8-10 mm

Razširjenost: raztreseno do lokalno

Življenjski prostor: zamočvirjena mesta z gosto vegetacijo, sladikovja in trstičevja, močvirni travniki

Ogroženost vrste: vrsta verjetno ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: prepoznavni so po močno odebeljenem zadnjem stegencu, ki ima na notranji strani izrazit, kratek in oster trn. Glava je precej velika, večinoma jo tvorijo velike rjavordeče oči, v sprednjem delu je svetla. Tipalnice so betičaste, temne, z nitastimi aristami. Oprsje je bleščeče črno, ščitasto, ob robovih rahlo razširjeno, v zgornjem delu ob straneh belkasto. Ščitek (scutellum) je velik, široko jezičast, bleščeče črn in rumenkasto obrobljen. Krila so prosojna do rahlo zatemnjena, ozko podolgasta. Zadek je rahlo sploščen, v zadnjem delu značilno betičasto odebeljen in rahlo navzdol upognjen, v sprednjem delu oranžno- do rdečerumen s temnim, vzdolžnim, osrednjim pasom (včasih tudi prečno temno pasast), zadnji del je črn in belo obrobljen, ob straneh svetlo poprhnjen. Zadnje noge in stegenca so večinoma v celoti črne, goleni so oranžnorumene s črnimi pasovi, sprednja in srednja stopalca so rumenkasta.

 

Obnašanje in razvoj: odrasli so aktivni predvsem v sončnem vremenu od maja do začetka septembra, z viškom pojavljanja v juniju in juliju. Ličinke živijo v razpadajočem rastlinskem materialu (predvsem obvodnih rastlin, pa tudi v gnijoči slami in senu) s katerim se tudi hranijo.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): drobna debelonožka* (Syritta pipiens) - rumenorita debelonožka* (Syritta flaviventris).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti