Vilastolisi rakovičar* (Runcinia grammica / Runcinia lateralis)

  • Domov
  • Vilastolisi rakovičar*

Družina: rakovičarji (Thomisidae)

Red: pajki (Aranea)

Razred: pajkovci (Arachnida)

Velikost: 3.5-7 mm

Razširjenost: redko do raztreseno

Življenjski prostor: travniki, svetli gozdovi, grmovnata mesta, gozdni robovi, visoka steblikovja

Ogroženost vrste: vrsta verjetno ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Samica: precej variabilno obarvana. Glavoprsje (prosoma) je diskasto, z zgornje strani nekoliko plosko, večinoma z dvema širokima pasovoma, ki sta rjava pri rjavkasto ali rumenkasto obarvanih osebkih oz. temno zelena pri bledorumenih osebkih. Oči so nameščene na frontalnem delu glavoprsja, ki je ravno in navpično. Zadek je precej velik (večji od glavoprsja), jajčasto okroglast, ob straneh rahlo naguban, rjavkast, rumenkast ali bledosivkast, z značilno risbo, ki jo tvori osrednji del v katerem je razcepljena lisa v obliki obrnjene črke V ter temnejšima bočnima pasovoma (obarvanost variira od rumenkaste, sivkaste do rjavkaste). Prednja para nog sta precej dolga (mnogo daljša od zadnjega para), rjavkasta ali temnorumena.

 

Samec: podoben je samici, le da je manjši. Glavoprsje in zadek sta pri njem skoraj enako velika, zadek je ozko podolgast, večinoma z manj izrazitim vzorcem. Noge so svetle in temno pasaste.

 

Obnašanje in razvoj: kot večina rakovičarjev, tudi ta vrsta svoj plen lovi iz zasede in ne plete mrež. Podobno kot pri cvetnem pajku (Misumena vatia) se lahko osebki sčasoma obarvajo glede na okolico v kateri se nahajajo. Samice pogosto prežijo pod cvetovi ali zrelih socvetjih kobulnic (Apiaceae).

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): cvetni pajek (Misumena vatia) - trolisi rakovičar* (Ebrechtella tricuspidata).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti