Grmovni križevec* (Agalenatea redii)

  • Domov
  • Grmovni križevec*

Družina: križevci (Araneidae)

Red: pajki (Aranea)

Razred: pajkovci (Arachnida)

Velikost: 3.5-10.5 mm

Razširjenost: raztreseno do lokalno pogosto

Življenjski prostor: suhi travniki, visoka steblikovja, topla grmovnata področja, sončni obronki gozdov

Ogroženost vrste: vrsta verjetno ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Samica: zelo variabilno obarvana (tudi do 5 različno obarvanih različic znotraj ene generacije!). Večinoma prevladujejo rumeno-, sivo- ali rdečerjavo obarvani osebki z izrazitejšim osrednjim vzorcem na precej velikem, jajčastem zadku. Vzorec je lahko preprost, le kot pasasta ali široko zaobljena črna, svetlo obrobljena lisa, ali je kompleksnejši in je v obliki "cik-cakaste" osrednje temnejše linije, ob kateri so na zadnjem delu obstranske, ravne lise, vse so svetlo obrobljene, pogosto pa sta na bazalnem delu zadka dve veliki, beli lisi za katerima se nahaja vzorec trikotno razporejenih prečnih črt. Noge so rjavkasto pasaste, precej dolge in krepke.

 

Samec: je manjši od samice, večinoma tudi temnejši in bolj rdeče- do temnorjavo obarvan. Glavoprsje (prosoma) je zaokroženo, v sredini rumenkastorjavo, ob robovih kontrastno temnorjavo. Vzorec na zadku se prav tako lahko spreminja.

 

Obnašanje in razvoj: odrasli spletejo mreže v nizki podrasti ali jo razpotegnejo nad vrhovi rastlinskih stebel. Mreže večinoma pletejo samice, ki prežijo na leteče žuželke in druge nevretenčarje na sredini mreže. Aktivni so že zgodaj v letu, večinoma že v aprilu, pojavljajo se v eni generaciji, samci so pogostejši v juniju in julijo, ko se tudi parijo. Samice večinoma poginejo po izleganju jajčec nekje v avgustu. Prezimijo kot nedorasli osebki.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): štiripikasti križevec (Araneus quadratus) - trstni obrežni mrežar* (Larinioides cornutus) - mostovni križevec (Larinioides sclopetarius).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti