Kovinski dolgotipalkar (Nemophora metallica)

  • Domov
  • Kovinski dolgotipalkar

Družina: dolgotipalkarji (Adelidae)

Red: metulji (Lepidoptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 15-20 mm (razpon kril)

Razširjenost: lokalno

Življenjski prostor: suhi in vlažni travniki, svetli robovi travnikov

Ogroženost vrste: vrsta ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: sprednja krila so kovinsko medeninasto do bakrenorumeno bleščeča, brez izrazitih vzorcev, podolgasta, na konicah nekoliko razširjena in koničasto zaokrožena ter udrta, na tem mestu pogosto s svetlo liso in vijoličastimi luskicami. Po zunanjem robu so prednja krila porasla s črnimi, resastimi dlakami. Zadnja krila so temna z bakrenastim leskom. Glava je na zgornjem delu porasla z oranžnimi oz. rumenkastimi dlačicami. Tipalnice so nitaste, v spodnjem delu črne, v zgornjem delu bele, pri samicah le malo daljše od telesa, pri samcih do 3-krat daljše od kril.

 

Obnašanje in razvoj: razvoj vrste je vezan na nekatere ščetičevke (Dipsacaceae). Odrasli so aktivni predvsem v sončnih dneh od junija do avgusta. Radi posedajo na cvetovih grintavcev (Scabiosa sp.) in grabljišč (Knautia sp.), na katere odlagajo samice tudi jajčeca. Gosenice se sprva hranijo s semeni in cvetovi hranilne rastline, po določenem času se spustijo na tla, kjer si iz odmrlih rastlinskih delov izdelajo tulec znotraj katerega nato živijo in se tudi zabubijo.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): bakrenordeči dolgotipalkar* (Cauchas rufimitrella) - dolgotipalkarji iz rodu Adela.




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti