Bakrenordeči dolgotipalkar* (Cauchas rufimitrella)

  • Domov
  • Bakrenordeči dolgotipalkar*

Družina: dolgotipalkarji (Adelidae)

Red: metulji (Lepidoptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 10-12 mm (razpon kril)

Razširjenost: redko do lokalno

Življenjski prostor: svetli (poplavni) gozdovi, gozdni robovi, cvetoči travniki

Ogroženost vrste: vrsta verjetno ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: manjši metuljček s kovinsko bleščečimi krili in zelo dolgimi, nitastimi tipalnicami. Glava je črna, na vrhu porasla z oranžnimi dlakami, tipalnice so v prvi polovici črne, nato belkaste. Krila so v mirovanju plitvo strehasto zložena vzdolž telesa. Prednja krila so podolgasta, na vrhu rahlo koničasta, večinoma enotno bakrenorjava z zelenkastim odtenkom, v redkih primerih z belo liso v sredinskem delu, po zunanjem robu resasto dlakava. Zadnja krila so sivkasta, po zunanjem robu resasto dlakava.

 

Obnašanje in razvoj: vrsta je aktivna čez dan, večinoma se pojavlja nekje od konca aprila do junija, večinoma se zadržuje na raznih križnicah (Brassicaceae). Gosenice, ki so belkaste s črno glavo in črnimi lisami na oprsju, se hranijo s semeni in verjetno tudi s cvetovi travniške penuše (Cardamine pratensis).

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): rjavoglavi dolgotipalkar* (Cauchas rufifrontella) - kovinski dolgotipalkar (Nemophora metallica) - zeleni dolgotipalkar (Adela reaumurella).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti