Zeleni dolgotipalkar (Adela reaumurella)

  • Domov
  • Zeleni dolgotipalkar

Družina: dolgotipalkarji (Adelidae)

Red: metulji (Lepidoptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 14-18 mm (razpon kril)

Razširjenost: lokalno do pogosto

Življenjski prostor: svetli gozdni robovi, mejice, grmovnata območja, visoka steblikovja

Ogroženost vrste: vrsta ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: sprednja krila so podolgasta, proti zunanjemu robu so poševno odrezana, kovinsko bronasto ali črnozeleno bleščeča, brez očitnih vzorcev, le konice kril so rahlo temnejše (na tem mestu so krila nekoliko upognjena). Zunanji rob kril je resasto črnodlakav. Zadnja krila so prav tako črnozelena s kovinsko vijoličastim leskom. Glava je pri samčkih gosto porasla s črnimi dlačicami, pri samicah je rumenorjava. Tipalnice so nitaste in zelo dolge (pri samcih do 3-krat daljše od kril), na bazalnem delu črnikaste, sicer belkaste. Oprsje je pri samčkih črnodlakavo, pri samicah je kovinsko bronastozeleno. Noge so črne, ozko belo pasaste.

 

Obnašanje in razvoj: predvsem samčki so aktivni že v sredini pomladi, ko v sončnih dneh poletavajo navzgor-navzdol ob krošnjah dreves in s tem označujejo svoje teritorije, velikokrat v gostih rojih. Gosenice živijo v vrečkastih tulcih, ki si jih zgradijo iz odpadlega rastlinskega materiala. Hranijo se z razpadajočim listjem hrastov in brez.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): južni dolgotipalkar* (Adela australis) - bakrenordeči dolgotipalkar* (Cauchas rufimitrella).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti