Obrobljeni blatni potapnik* (Ilybius fuliginosus)

  • Domov
  • Obrobljeni blatni potapnik*

Družina: kozaki (Dytiscidae: Agabinae)

Red: hrošči (Coleoptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 9.5-11.5 mm

Razširjenost: lokalno do redko

Življenjski prostor: manjše stoječe vode, vodni jarki, kanali, počasi tekoči potoki

Ogroženost vrste: vrsta je potencialno ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: telo je podolgasto ovalno, hidrodinamično, precej temno, ozko rdečerjavo obrobljeno. Glava je drobna, v sprednjem delu rdečkasta, sicer temna, z dvema rjavordečima lisama na zadnjem delu. Oči so velike, obrobljene. Tipalnice so tanke, rumenkastorjave. Oprsje je ob straneh polkrožno, ob glavi je zoženo in ob zgornjih straneh rahlo koničasto, ob zunanjih robovih oranžnorjavo obrobljeno. Pokrovke so v sprednjem delu ob robovih skoraj ravne, proti koncu se koničasto zožijo, gladke (neizrazito vzdolžno pikčaste), temno- do črnorjave, bleščeče, rdeče- ali rumenorjavo obrobljene (v spodnjem delu obarvanost zbledi). Spodnja stran je temno rdečerjava. Noge so rdečerjave, zadnje noge so precej krepke in porasle s plavalnimi ščetinicami po golenih in stopalcih. Samčki imajo prve členke stopalc rahlo povečane in porasle s svetlimi, oprijemalnimi dlakami.

 

Obnašanje in razvoj: vodna vrsta, ki se pojavlja celo leto. Odrasli so dobri letalci in plavalci, hitro lahko poselijo nove vodne habitate. Prezimijo večinoma zunaj vode. Ličinke so temne, z veliko glavo in čeljustmi ter dvema cerkoma na koncu zadka. Živijo plenilsko in se hranijo z manjšimi vodnimi živalmi, ki jih uplenijo iz zasede.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): četverolisi blatni potapnik* (Ilybius quadriguttatus) - črni blatni potapnik* (Ilybius ater) - gubastokrili kozak (Rhantus suturalis) - črnikasti kozak* (Hydaticus seminiger).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti