Debelonoga močvirka (Donacia crassipes)

  • Domov
  • Debelonoga močvirka

Družina: lepenci (Chrysomelidae: Donaciinae)

Red: hrošči (Coleoptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 8-11 mm

Razširjenost: lokalno do raztreseno

Življenjski prostor: stoječe vode s plavajočo vodno vegetacijo, predvsem z rumenim blatnikom in belim lokvanjem

Ogroženost vrste: vrsta je potencialno ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: telo je kovinsko bleščeče, večinoma bronasto, zlatozeleno, bakrenasto ali vijoličasto obarvano. Tipalnice so dolgočlenaste (3. členek je tako dolg ali skoraj daljši kot 1.), precej dolge, upognjene. Oprsje je kvadratasto, gladko, ob straneh rahlo trnato bradavičasto. Pokrovke so podolgaste, s skoraj vzporednimi robovi, na konicah odrezane, drobno vzporedno luknjičaste (luknjice so v zgornjem delu bolj grobe, v spodnjem fine), v ramenskem delu nekoliko okrepljene in razširjene. Noge so dokaj dolge, kratko puhastodlakave, vsaj stegenca so delno rumeno- ali rdečerjava, sicer temnosiva, zadnja stegenca so močno podaljšana in betičasto razširjena (pri samcih presegajo pokrovke), s kratkimi, ostrimi trni po notranji strani (pri samcih sta 2, pri samicah 1). Spodnja stran je srebrnkasto bela, svilnato bleščeča.

Rod močvirk (Donacia) je zelo težaven za prepoznavanje, še posebej na terenu!

 

Obnašanje in razvoj: vrsta živi na vodnem rastlinju, predvsem na listih lokvanjevk (Nymphaeaceae), kjer se hranijo z vrhnjo plastjo listov. Aktivni so nekje od maja do julija. Njihov razvoj poteka dobra 3 leta, odrasli prezimijo v posebnem kokonu.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): vitka močvirka* (Donacia clavipes) - rumena močvirka (Donacia semicuprea) - dristavčeva močvirka (Donacia versicolorea).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti