Progasta nosata trepetavka* (Anasimyia lineata)

  • Domov
  • Progasta nosata trepetavka*

Družina: muhe trepetavke (Syrphidae: Eristalini)

Red: dvokrilci (Diptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 8-9 mm

Razširjenost: raztreseno do lokalno

Življenjski prostor: močvirni predeli, mrtvice, obrežja voda, vlažni in mokrotni travniki

Ogroženost vrste: vrsta ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: prepoznavni so po kljunasto podaljšanem sprednjem delu glave. Oči so velike, rdečerjave, pri samcih se stikajo, pri samicah so razmaknjene. Oprsje je večinoma temno, z dvema ozkima, osrednjima, svetlima vzdolžnima črtama. Ščitek (scutellum) je rjavkast ali rumenkast, na bazalnem delu temnejši. Krila so prosojna do rahlo rumenkasto nadahnjena, z neizrazito, temno pterostigmo (obarvano žilno okence). Zadek je črn, s polmesečastimi oz. trikotnimi, svetlimi (belkastimi ali rumenkastimi) lisami na segmentih, ki se ne stikajo, ob njih so pogosto še svetlejše pege. Noge so rumeno- do rdečerjave, stegenca (femori) so večinoma dvobarvno črno-svetla (predvsem stegenca zadnjih nog, ki so tudi krepkejša od ostalih).

 

Obnašanje in razvoj: odrasli so aktivni od maja do septembra, z viškom v juniju in juliju. V glavnem obletavajo cvetove, kjer se hranijo z nektarjem. Pojavljajo se na bolj vlažnih in močvirnih mestih. Ličinke se razvijajo v blatnem dnu stoječih voda, kjer se hranijo z razpadajočim rastlinskim materialom.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): rana nosata trepetavka* (Anasimyia interpuncta) - vejicata nosata trepetavka* (Anasimyia contracta) - navadna močvirna trepetavka* (Helophilus pendulus).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti