Ostrorepi trnar* (Mordella aculeata)

  • Domov
  • Ostrorepi trnar*

Družina: trnarji (Mordellidae)

Red: hrošči (Coleoptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 5-7 mm

Razširjenost: raztreseno do pogosto

Življenjski prostor: cvetoči travniki, ruderalne površine, gozdni robovi in čistine, okrasni vrtovi

Ogroženost vrste: vrsta verjetno ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: dokaj vitki, bleščeče črno obarvani hrošči, s pasovi sivkasto bleščečih se dlačic na pokrovkah in značilno trnato podaljšanim zadnjim delom zadka. Glava je z zgornje strani videti polkrožna, s skoraj ravnim spodnjim robom. Tipalnice so drobnočlenaste, v spodnjem delu enostavne, preostali del je rahlo nazobčan, 3. členek je daljši od 4. Oprsje (pronotum) je polkrožno, v zgornjem delu zaobljeno, v spodnjem izrazito dvojno lokasto. Pokrovke so podolgaste, v zgornjem delu skoraj ravne, proti konicam rahlo upognjene, v spodnjem delu večinoma z dvema prečnima pasovoma svetlih dlačic (tvorita nepravilen V vzorec), ki lahko tudi manjkajo, pogosto pa so pod njimi še v pasovih rdečerjave dlačice. Bazalni del trnatega podaljška (pigidij) je obrobljen s svetlimi dlačicami, vsaj 3-krat tako dolg kot širok na bazalnem delu in najmanj 2-krat daljši od analnega členka (hipopigija). Noge so temne.

 

Obnašanje in razvoj: odrasli osebki so aktivni nekje od junija do sredine avgusta, večinoma se zadržujejo na cvetovih in socvetjih večjih rastlin, kot so kobulnice (Apiaceae) in nebinovke (Asteraceae). Hranijo se z nektarjem, občasno tudi s pelodom. Ličinke živijo v trohnečem lesu.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): puhastodlakavi trnar* (Variimorda villosa) - širokoprsi trnar* (Mordella viridescens).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti