Veliki čebelji najezdnik* (Gasteruption jaculator)

  • Domov
  • Veliki čebelji najezdnik*

Družina: čebelji najezdniki (Gasteruptiidae)

Red: kožekrilci (Hymenoptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 14-18 mm

Razširjenost: lokalno pogosto do raztreseno

Življenjski prostor: svetli gozdovi, gozdne čistine in obronki, visoka steblikovja, cvetoči travniki, okrasni vrtovi

Ogroženost vrste: vrsta ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Samica: precej vitka, črno obarvana, z rdečimi pasovi na zadku, ki ga v mirovanju drži štrlečega v zrak. Glava je med očmi precej široka, pri vratu izrazito zožena, na vrhu s 3 očesci (oceli), sestavljene oči so velike, črnorjave. Tipalnice so nitaste, drobnočlenaste, skoraj v celoti temne. Med glavo in oprsjem je gibek vratni sklep. Oprsje je od strani dvignjeno, ovalno, izrazito segmentirano. Krila so prosojna do rahlo temna, z dolgo, ozko pterostigmo (obarvano žilno okence ob robu kril), segajo nekje do polovice zadka. Zadek je na bazalnem delu zožen in podaljšan, proti koncu se enakomerno betičasto razširi, s 3-4 velikimi rdečimi lisami (lise so izrazitejše na bočnem delu zadka). Konica zadka je podaljšana v zelo dolgo leglico, ki je mnogo daljša od telesa, s široko belkasto konica. Noge so v večjem delu črne, le stopalca in goleni prednjih parov nog so rumenorjave, stegenca in predvsem goleni zadnjih nog so močno odebeljena in povečana, med kolenskimi zgibi so svetlejša, zato "pisana".

Vrsta ima najdaljšo leglico v tem rodu, zato jo najlažje prepoznamo. Sicer je rod Gasteruption zelo težaven za prepoznavanje na terenu!

 

Samec: podoben je samici, le da je brez leglice na koncu zadka.

 

Obnašanje in razvoj: vrsta je kleptoparazitska in zajeda samotarske čebele in ose. Odrasli so aktivni od maja do septembra, največkrat se zadržujejo na socvetjih kobulnic (Apiaceae) in nebinovk (Asteraceae), kjer se hranijo z nektarjem in pelodom. Samice izlegajo jajčeca v gnezda gostiteljic. Tam se njihove ličinke hranijo z jajčeci oz. ličinkami gostitelja, na koncu pa tudi s shranjenimi zalogami hrane. Na koncu se v gnezdu tudi zabubijo in prezimijo. Letno se lahko pojavita tudi po 2 generaciji.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): Tournerjev čebelji najezdnik* (Gasteruption tournieri) - črnonogi čebelji najezdnik* (Gasteruption nigritarse) - korenjev čebelji najezdnik (Gasteruption assectator) - vrste rodu Lissonota.




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti