Korenjev čebelji najezdnik* (Gasteruption assectator s. str.)

  • Domov
  • Korenjev čebelji najezdnik*

Družina: čebelji najezdniki (Gasteruptiidae)

Red: kožekrilci (Hymenoptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 8-12 mm

Razširjenost: raztreseno do lokalno pogosto

Življenjski prostor: svetli gozdovi, gozdne čistine, obronki gozdovi, visoko steblikovje, ruderalne površine, okrasni vrtovi

Ogroženost vrste: vrsta verjetno ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Samica: je zelo vitka, črno obarvana, z rdečimi lisami na zadku, ki ga v mirovanju drži štrlečega v zrak. Glava je med očmi precej široka, pri vratu izrazito zožena, ob očeh in v sprednjem delu porasla s svetlimi (srebrnkastimi) dlakami, na vrhu s 3 očesci (oceli), sestavljene oči so velike, črne. Tipalnice so nitaste, drobnočlenaste, v spodnjem delu črne, proti vrhu črnorjave. Med glavo in oprsjem je gibek vratni sklep. Oprsje je od strani dvignjeno, ovalno, izrazito segmentirano. Krila so prosojno črnikasta, z dolgo, ozko pterostigmo (obarvano žilno okence ob robu kril), segajo nekje do polovice zadka. Ta je na bazalnem delu močno zožen in podaljšan, proti koncu se rahlo betičasto razširi, s 3-4 velikimi rdečimi lisami ob straneh (2 sta navadno vidni tudi z zgornje strani). Na koncu zadka je tanka leglica, ki je mnogo krajša od dolžine zadka, na koncu porasla s kratkimi dlačicami, z manj izrazito svetlo konico. Noge so v večjem delu črne, le stopalca in goleni prednjih parov nog so rumenorjave, stegenca in predvsem goleni zadnjih nog so močno odebeljena in povečana, med kolenskimi zgibi so svetlejša.

 

Od zelo podobnega severnega č. n.* (G. boreale) se loči po tem, da sta osrednji del oprsja (mesoscutum) in obrtci (coxae) na nogah dosti bolj hrapavi kot pa glava in z 2mastnim" leskom (pri severnem č. n.* sta glava in oprsje bolj gladka in bolj svilnato bleščeča) - vrh leglice je porasel s prileglimi dlačicami, leglica je 1- do 1.3-krat tako dolga kot zadnja golen (pri severnem č. n.* je vrh leglice porasel s štrlečimi dlačicami, leglica pa je nekje 0.7- do 1-krat tako dolga kot zadnja golen).

Od črnonogega č. n.* (G. nigritarse) se loči po tem, da so dlačice na sprednjem delu glave bolj goste in zlate - vrh leglice je porasel s štrlečimi, "kijastimi" oz. ježastimi ščetinami.

 

Samec: zelo je podoben drugim samcem tega rodu (še posebej severnemu č. n.* in črnonogemu n. č..

Rod Gasteruption je zelo težaven za prepoznavanje na terenu, saj so predvsem samci med seboj izjemno podobni.

 

Obnašanje in razvoj: vrsta je kleptoparazitska in zajeda čebele rodu Hylaeus ter nekatere druge. Samica izleže jajčeca v gnezdo gostitelja, iz katere se nato izleže ličinka. Ličinka se hrani z jajčeci oz. ličinkami gostitelja, vmes lahko predre stene satovja in se tako preseli na druge žrtve, hrani pa se tudi s shranjenimi zalogami peloda in nektarja/medu. Na koncu se v gnezdu tudi zabubi in prezimi. Letno se lahko pojavita tudi po 2 generaciji. Odrasli se hranijo z nektarjem in pelodom velikih rastlin, pogosto jih lahko opazujemo na kobulnicah (Apiaceae) in nebinovkah (Asteraceae).

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): črnonogi čebelji najezdnik* (Gasteruption nigritarse) - severni čebelji najezdnik (Gasteruption boreale) - hrapavi čebelji najezdnik* (Gasteruption undulatum).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti