Hrapavi čebelji najezdnik* (Gasteruption undulatum)

  • Domov
  • Hrapavi čebelji najezdnik*

Družina: čebelji najezdniki (Gasteruptiidae)

Red: kožekrilci (Hymenoptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 9-12 mm

Razširjenost: slabo poznana

Življenjski prostor: travniki, obronki gozdov, visoke steblike, grmovne mejice

Ogroženost vrste: vrsta je potencialno ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Samica: od zelo podobnih čebeljih najezdnikov (G. assectator, G. nigritarse...) se loči predvsem po tem, da je glava bolj ali manj gladka, kvečjemu rahlo hrapava, medtem ko je osrednji del oprsja (mesonotum) izrazito hrapav, jamičast. Leglica je nekje 1.3- do 1.5-krat tako dolga kot zadnja golen, vrh leglice je črnikast, le redko belkast. Zadnji (apikalni) členek tipalnic je največ 1.2-krat tako dolg kot 3. členek in je podobno obarvan kot členki v osrednjem delu. Zadnja golen je izrazito odebeljena, na zgornjem, zoženeme delu svetlo pasasta, prvi členek stopalc je podaljšan, rjavkast.

 

Samec: od ostalih samcev tega rodu se zelo težko ločijo. Tipalnice imajo 13 členkov, 3. členek tipalnic je do 1.5-krat daljši od 2. členka in tako dolg kot 5. členek, 4. členek pa je okrog 0.7-krat tako dolg kot 2. in 3. členek skupaj.

 

Obnašanje in razvoj: odrasli so verjetno aktivni od konca maja, začetka junija pa vse do septembra. Pogosto se spreletavajo na cvetovih kobulnic (Apiaceae) in drugih zelnatih rastlin. O biologiji vrste je malo znanega, verjetno parazitira na samotarskih čebelah iz rodu Hylaeus.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): korenjev čebelji najezdnik (Gasteruption assectator) - črnonogi čebelji najezdnik* (Gasteruption nigritarse)Freyev čebelji najezdnik* (Gasteruption freyi).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti