Severni čebelji najezdnik* (Gasteruption boreale)

  • Domov
  • Severni čebelji najezdnik*

Družina: čebelji najezdniki (Gasteruptiidae)

Red: kožekrilci (Hymenoptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 6-11 mm

Razširjenost: slabo poznana, raztreseno?

Življenjski prostor: svetli logi, gozdni robovi, mejice, visoka steblikovja

Ogroženost vrste: vrsta je potencialno ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Samica: od zelo podobnega korenjevega čebeljega najezdnika* (Gasteruption assectator) se zelo težko loči. Oprsje, glava in obrtci (coxae) so bolj ali manj gladki, kvečjemu zelo rahlo hrapavi, svilnato bleščeči. Leglica je nekje 0.7- do 1-krat tako dolga kot je dolžina zadnje goleni, na vrhu je porasla s štrlečimi ščetinami (ležijo pod kotom 45°). Oči so svetlo dlakavo obrobljene (ta svetel rob je daljši kot pri korenjevem č. n.*).

Od črnonogega č. n. (G. nigritarse) se loči po srebrnkastih dlakah na sprednjem delu glave ter načinu poraščenosti vrha leglice.

 

Samec: od korenjevega č. n.* se praktično ne razlikuje, zato jih lahko najbolje določimo, ko obletavajo samice. Večinoma ima bolj podaljšano glavo z vzporednimi robovi (gledano z vrha) in manj hrapav osrednji del oprsja.

 

Obnašanje in razvoj: vrsta je pogostejša v severnejših in bolj hribovitih predelih, kjer je bolj vezana na borove gozdove, se pa pojavlja tudi v bližini hiš in "žuželčjih hotelov". Je kleptoparazitska vrsta, ki zajeda solitarne čebele, zelo verjetno iz rodu Hylaeus.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): korenjev čebelji najezdnik* (Gasteruption assectator)črnonogi čebelji najezdnik* (Gasteruption nigritarse) - mali čebelji najezdnik* (Gasteruption minutum).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti