Navadni (žalobni) gozdni volkec* (Pardosa lugubris s. lat.)

  • Domov
  • Navadni (žalobni) gozdni volkec*

Družina: pravi volkci (Lycosidae)

Red: pajki (Aranea)

Razred: pajkovci (Arachnida)

Velikost: 4.5-7 mm

Razširjenost: zelo pogosto

Življenjski prostor: listnati gozdovi, poplavni logi, parki, grmovnata področja, mejice

Ogroženost vrste: vrsta ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Samica: pretežno sivorjavo obarvana, redkeje svetlejša ali temnejša. Glavoprsje (prosoma) je zaokroženo diskasto, v sprednjem delu pri očeh je rahlo dvignjeno, ob straneh temno, z enakomerno široko osrednjo svetlo progo in ob straneh rahlo svetlo obrobljeno. Zadek (opistosoma) je svetlo- ali sivkastorjav, s temnejšimi ali svetlejšimi lisami, pogosto z dvema črnima lisama v bazalnem delu. Noge so precej dolge, pasasto marmorirane, porasle s togimi ščetinami.

 

Samec: je manjši od samice in izrazito črno-svetlo obarvan. Po glavoprsju poteka zelo svetlosiva, široka proga. Zadek je svetel, sivkast, drobno temno lisast. Bazalni deli nog so črni, ostali deli so belkasti ali rjavorumeni, zato so noge kontrastno obarvane.

 

Obnašanje in razvoj: ena od najpogostejših in tudi najbolj številčnih vrst volkcev pri nas. Opazimo jih lahko že v sončnih dneh v zgodnji spomladi, kako se sončijo in tekajo po gozdnih tleh. Čeprav so zelo pogostni, so dokaj plašni in hitro stečejo ali odskakljajo vstran od nevarnosti. Vrsta ne plete mrež, ampak svoj plen lovi iz zasede. Po parjenju samice odložijo jajčeca v sivkast ali rjavkast kokon, ki ga imajo pritrjenega na zadnjem delu zadka. S seboj ga nosijo do izleganja mladih pajkov, ki jih nato celo nekaj časa prenašajo na hrbtu, vse do prve levitve mladih pajkov.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): njivski volkec* (Pardosa agrestis) - lisasti volkec* (Pardosa amentata) - gorski volkec* (Pardosa monticola).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti