Pasastokrili zlatooki obad* (Chrysops relictus)

  • Domov
  • Pasastokrili zlatooki obad*

Družina: obadi (Tabanidae)

Red: dvokrilci (Diptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 9-13 mm

Razširjenost: dokaj pogosto

Življenjski prostor: svetli gozdovi, gozdne čistine, močvirni predeli, vlažni travniki, v bližini voda

Ogroženost vrste: vrsta ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: prepoznavni so po lisasto obarvanih krilih in velikih, zelenih, mavrično pasastih očeh. Glava je dokaj velika, na sprednjem delu svetla, pri samcih se oči stikajo, pri samicah so odmaknjene. Tipalnice so dokaj velike, temne, prvi členek je pri samcih nekoliko odebeljen, pri samicah občasno rumenkast. Oprsje (pronotum) je temno sivo, s tremi črnimi, vzdolžnimi pasovi, ob robovih poraslo z zlatorumenimi dlakami. Krila so v mirovanju trikotno zložena ob telo, s temnimi lisami (konica kril so zabrisano lisaste). Zadek je dokaj širok, 2. segment je svetlorumen, z dvema temnima (krpatima) lisama, 3. in 4. segment sta črna, s svetlorumeno trikotno osrednjo liso, ostali segmenti so temni, pokriti z zlatorumenimi dlakami. Stegenca (femora) nog so temna, goleni (tibiae) prednjih parov nog so rumenorjave s temno konico, temna so tudi stopalca (tarzi).

 

Obnašanje in razvoj: podobno kot pri ostalih vrstah obadov tudi pri tej vrsti samice sesajo kri velikih sesalcev, samci se hranijo z nektarjem in rastlinskimi sokovi. Vrsta je aktivna v sončnih dneh od maja do avgusta. Ličinke živijo v vlažnih okoljih in organsko bogatih plitvejših vodah.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): navadni zlatooki obad* (Chrysops caecutiens) - laški zlatooki obad* (Chrysops italicus).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti