Navadni lubjasti pedic (Ectropis crepuscularia)

  • Domov
  • Navadni lubjasti pedic

Družina: pedici (Geometridae: Ennominae)

Red: metulji (Lepidoptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 38-44 mm (razpon kril)

Razširjenost: raztreseno do mestoma pogosto

Življenjski prostor: svetli gozdovi, gozdni robovi, parki, mejice

Ogroženost vrste: vrsta verjetno ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: vrsta je zelo variabilna. Večinoma prevladujejo osebki s sivorjavimi krili, ki imajo prečne valovite črte, redkejši so zelo temni, skoraj žametno črni osebki, z belo valovito submarginalno linijo in zelo svetli osebki, ki imajo prečne pasove namesto črt. Za vrsto je prepoznavna vilasto razcepljena osrednja žila na sprednjih krilih, ki poteka čez osrednjo linijo in je bela ter črno obrobljena (spominja na zobček). Zadnja krila so podobno obarvana kot sprednja.

 

Obnašanje in razvoj: odrasli osebki se pojavljajo od maja do junija in so nočno aktivni. Čez dan počivajo prikriti na deblih dreves (mimikrija), pogosto tudi prezimijo. Gosenice so sivo- ali rdečerjave, vitke, brez dlak, s temnima, prečnima lisama v sprednjem delu. V mirovanju spominjajo na vejico (mimikrija), premikajo se s pednjanjem (značilno za pedice). Hranijo se z listi različnih listavcev, kot so breze in vrbe.

 

Podobne vrste: veliki lubjasti pedic (Hypomecis roboraria) - zemljemerka (Peribatodes rhomboidaria) - mnoge vrste iz rodov Charissa, Gnophos, Hypomecis idr.




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti