Lisastorogi vitki kozliček* (Paracorymbia maculicornis / Stictoleptura maculicornis)

  • Domov
  • Lisastorogi vitki kozliček*

Družina: kozlički (Cerambycidae: Lepturinae)

Red: hrošči (Coleoptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 8-10 mm

Razširjenost: raztreseno do pogosto

Življenjski prostor: gozdovi, gozdni robovi in čistine, travniki

Ogroženost vrste: vrsta ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: telo je črno, razen pokrovk, ki so večinoma rdečerjarve. Tipalnice so sestavljene iz kijastih členkov, ki so črni, le sredinski členki imajo na bazi rumenkast obroček. Glava je široka, z velikimi, črnimi očmi, dlakava. Oprsje je zvonasto, ožje od pokrovk, poraslo z rumenkastimi, dolgimi dlakami, fino in drobno bradavičasto, z valovitim spodnjim robom. Pokrovke so podolgaste, z bolj ali manj vzporednima stranskima robovoma, malo krajše od zadka (prisekane na koncu), v zgornjem delu skoraj ravne, z ostrim ramenskim delom, drobno jamičaste in porasle z rumenkastimi dlakami, z bolj ali manj izrazito osrednjo trikotno liso, ki sega nekje do prve četrtine pokrovk. Noge so črne, kratkodlakave, z rjavkastimi krempeljci.

 

Obnašanje in razvoj: odrasli so aktivni nekje od junija do julija, pogosto se zadržujejo na cvetovih rastlin, kjer se hranijo s pelodom in ližejo nektar. Ličinke v glavnem živijo v suhih in odmrlih vejah različnih iglavcev, redkeje v listavcih, kjer se hranijo z lesovino. Razvoj traja dobri 2 leti.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): mali ozkovrati kozliček* (Pseudovadonia livida) - opečnordeči vitki kozliček (Stictoleptura rubra) - črnokoničasti vitki kozliček* (Paracorymbia fulva).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti