Mali ozkovrati kozliček* (Pseudovadonia livida)

  • Domov
  • Mali ozkovrati kozliček*

Družina: kozlički (Cerambycidae: Lepturinae)

Red: hrošči (Coleoptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 7-9 mm

Razširjenost: raztreseno

Življenjski prostor: ruderalne površine, cvetoči travniki, obronki mejic, cvetlični vrtovi

Ogroženost vrste: vrsta ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: vitki, dokaj majhni. Glava je precej široka, črna, grobo jamičasta. Tipalnice so črne, kratkočlenaste, segajo nekje do polovice zadka, pogosto so rahlo upognjene. Oprsje je zvonasto, pri glavi močno zoženo, ožje od širine pokrovk, grobo enakomerno jamičasto, bleščeče črno, rumenodlakavo. Pokrovke so ozko podolgaste, v ramenskem delu rahlo koničasto razširjene, proti koncu se enakomerno ožijo, na konicah prisekane in večinoma krajše od zadka, rumeno- ali lisičjerjave barve, v zgornjem delu pogosto s temnejšim osrednjim delom, porasle z rumenkastimi dlakami. Noge so črne, le sprednje goleni in stopalca so pogosto rumenorjava. Samci imajo na spodnji strani spodnjega dela oprsja trnat gredelj.

 

Obnašanje in razvoj: odrasli se večinoma zadržujejo na cvetočih rastlinah in se pojavljajo nekje od junija do avgusta. Ličinke so prosto živeče, hranijo se s koreninicami trav in odmrlimi stebli, lahko pa živijo v lesu nekaterih vrb (Salix spp.) in hrastov (Quercus spp.). Hranijo se tudi z dišečo sehlico (Marasmius oreades). Razvoj ličinke traja nekje 2 leti.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): črnokoničasti vitki kozliček* (Paracorymbia fulva) - lisastorogi vitki kozliček* (Paracorymbia maculicornis).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti