Svetlodlakava slokarica* (Rhagio annulatus)

  • Domov
  • Svetlodlakava slokarica*

Družina: slokarice (Rhagionidae)

Red: dvokrilci (Diptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 10-12 mm

Razširjenost: redko do raztreseno

Življenjski prostor: gozdovi, mejice, grmovnata območja

Ogroženost vrste: vrsta verjetno ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: glava je svetlo sivkasta, z velikimi, rdečkastimi očmi, ki so pri samici razmaknjene, pri samcih so zbližane. Oprsje je večinoma sivo ali črnikasto z vzdolžnimi, temnimi pasovi (osrednji pas ima v sredini svetlo črto). Ščitek (scutellum) je polkrožen, sivkast. Krila so prosojna, temno ožiljena, brez lis in z neizrazito, rumenkasto pterostigmo (obarvana žilna celica). Zadek je večinoma rumenkast, le zadnja dva členka sta črnikasta, vsaj pri samcih gosto belkasto dlakav, s širokimi, temnimi lisami na osrednjem delu členkov, ki tvorijo širok pas (lise so pravokotne, skoraj nikoli pikčaste). Noge so večinoma rumenkaste (obrtec - coxa - je sivkast), le zadnje goleni so lahko nekoliko temnejše v spodnjem delu, stopalca so temna.

 

Obnašanje in razvoj: odrasli so aktivni v sončnih dneh nekje od maja do junija in so plenilci manjših, letečih žuželk, ki jih lovijo iz zasede. Samčki prinašajo ulovljen plen samičkam kot darilo za parjenje. Ličinke so prav tako plenilke in živijo v gozdnih tleh, večinoma med listno steljo.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): močvirska slokarica (Rhagio tringarius) - črnokrila slokarica* (Rhagio vitripennis).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti