Močvirska slokarica (Rhagio tringarius)

  • Domov
  • Močvirska slokarica

Družina: slokarice (Rhagionidae)

Red: dvokrilci (Diptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 8-14 mm

Razširjenost: raztreseno do lokalno

Življenjski prostor: močvirja, poplavni logi, jelševja

Ogroženost vrste: vrsta ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Samica:dokaj krepka, večji del rumenkasta. Glava je rumenkasta do rahlo oranžna, dokaj široka, oči so velike, zelenkaste, med seboj so razmaknjene. Oprsje je precej krepko, nekoliko dvignjeno, rumenkasto, z neizrazitimi, umazano sivkastimi progami. Ščitek je polkrožen, rumenkast, precej izrazit. Krila so večinoma prosojna ali rahlo mlečnata, brez temnih lis, ostro ožiljena, z neizrazito pterostigmo (obarvano žilno okence). Zadek je precej velik, ozko podolgast, rumen s temnimi, deltoidnimi lisami, konica zadka večinoma ni v celoti temna ampak s temnimi lisami ob sgtraneh. Noge (tudi obrtci - coxae!) so rumenkaste, le goleni so rahlo dimaste, stopalca so temna.

 

Samec: vitkejši od samice. Oči se med seboj dotikajo. Oprsje je sivkasto. Zadek je zelo vitek, konica je večinoma v celoti temna. Krila in noge kot pri samici. 

 

Obnašanje in razvoj: odrasli se pojavljajo od maja do septembra, pogostejši so v močvirnatih in senčnih predelih. So aktivni plenilci manjših letečih žuželk, ki jih uplenijo iz zasede (navadno ždijo na listih rastlin ali na bilkah, skoraj nikoli pa na deblih). Ličinke živijo na tleh, v prsti ali med odmrlim listjem, kjer plenijo manjše hrošče in deževnike.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): svetlodlakava slokarica (Rhagio annulatus) - navadna slokarica* (Rhagio scolopaceus).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti