Jesenska dlakavica* (Bibio longipes)

  • Domov
  • Jesenska dlakavica*

Družina: dlakavice (Bibionidae)

Red: dvokrilci (Diptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 5-7 mm

Razširjenost: raztreseno do lokalno pogosto

Življenjski prostor: senčni gozdovi, gozdni robovi, mejice, parki

Ogroženost vrste: vrsta ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Samica: glava je drobna, črna, s črnimi in med seboj razmaknjenimi očmi ter drobnočlenastimi, kratkimi tipalnicami. Oprsje (pronotum) je ovalno (daljše kot je široko), bleščeče, večinoma je oranžnordeče, z bolj ali manj izrazitima vzdolžnima pasovoma (redko je prisotna še osrednja črta), lahko pa je tudi zelo temno, skoraj črno, z oranžnimi lisami ob straneh. Krila so prosojna, v mirovanju vzdolžno položena nad telo, s temnimi, krepkimi žilami, v kostalnem delu rumenkasta in z izrazito, črno pterostigmo (temno žilno okence). Zadek je vitek, temen, krajši od kril, na koncu s priveski. Noge so precej dolge (zadnje noge so daljše od prednjih parov), oranžnorumene, pogosto s temnimi stopalci in temnejšim spodnjim delom goleni.

Za vrste iz rodu Bibio je značilen daljši, trnat izrastek na koncu goleni, kar jih loči od zelo podobnega rodu Dilophus, pri katerem je na koncu goleni šop kratkih trnov.

 

Samec: je nekoliko manjši, skoraj v celoti temen in gosteje porasel z dlakami. Oči so pri njem zelo velike (zasedajo večji del glave) in se skoraj stikajo. Oprsje in zadek sta črna, oprsje je bleščeče, skoraj golo. Noge so prav tako zelo dolge, skoraj v celoti črne, zadnje goleni so zelo dolge in tako dolge kot pripadajoča stegenca.

 

Obnašanje in razvoj: za razliko od večine dlakavic (Bibio spp.) se odrasli osebki te vrste pojavljajo dokaj pozno v sezoni, aktivni so nekje od septembra do oktobra. Vrsta je gozdna, odrasli se zadržujejo pri tleh ali v nizki podrasti, pogosto posedajo po glivah in odpadlem listju. Ličinke živijo v tleh in se hranijo z razpadajočim rastlinjem, koreninicami ter občasno z drobnimi živalmi.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): debelonoga dlakavica* (Bibio femoralis) - spremenljiva dlakavica* (Bibio varipes) - nekatere vrste rodu mrzličnih muh* (Dilophus spp.).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti