Močvirska sita (Eleocharis palustris s. str.)

  • Domov
  • Močvirska sita

Družina: ostričevke (Cyperaceae)

Red: travovci (Poales)

Razred: enokaličnice (Liliopsida)

Velikost: 10-80 cm

Razširjenost: dokaj pogosto

Življenjski prostor: obcestni in vodni jarki, nabrežja stoječih voda, mrtvice, močvirni travniki

Ogroženost vrste: vrsta ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Opis: rušnato ali v manjših šopih razrasla enoletnica ali trajnica (lahko tvori goste sestoje), z dolgimi, podzemnimi pritlikami. Stebla so temnozelena, nerazrasla, v prerezu nekoliko stisnjena ali okrogla, pokončna, 2-3 mm debela, gladka, na vrhu s po enim klaskom, neolistana (stebelni listi so reducirani v pritlične listne nožnice). Klaski so ozko suličasti do valjasti, do 2 cm veliki, koničasti, mnogocvetni. Kkrovne pleve klaskov so rjave, z ozko, osrednjo zeleno žilo ter ozko svetlo obrobljene, koničaste ali tope, spodnji plevi sta nekoliko večji od ostalih. Plodnice imajo 2 brazdi. Perigonovi listi so reducirani v 4 nitaste ščetinice, ki so tako dolge kot okroglasta plodnica, včasih tudi manjkajo. Plod je jajčast orešek.

 

Posebnosti: ta amfibijska rastlina se pogosto razrašča v plitvejših vodnih jarkih ali nabrežjih stoječih voda. Širi se v glavnem vegetativno, s pomočjo pritlik. Lahko tvori goste sestoje, zato jo ponekod tudi sadijo ob vodnih vrtovih.

 

Podobne vrste: avstrijska sita (Eleocharis austriaca) - bradavičasta sita (Eleocharis mamillata) - travnozelena sita (Eleocharis uniglumis).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti