Travnozelena sita (Eleocharis uniglumis / E. palustris subsp. uniglumis)

  • Domov
  • Travnozelena sita

Družina: ostričevke (Cyperaceae)

Red: travovci (Poales)

Razred: enokaličnice (Liliopsida)

Velikost: 5-40 cm

Razširjenost: zelo redko, lokalno

Življenjski prostor: vlažni in močvirni travniki, redkeje vodni in obcestni jarki

Ogroženost vrste: vrsta je ogrožena

Varstveni status vrste: ranljiva vrsta



Prepoznavanje

Opis: rušnato ali v manjših šopih razrasla trajnica, ki se razširja z dolgimi, podzemnimi pritlikami. Stebla so svetlozelena, nerazrasla, v prerezu skoraj okrogla, pokončna, okrog 1 mm debela, fino vzdolžno izbrazdana, na vrhu s po enim klaskom, neolistana (stebelni listi so reducirani v pritlične listne nožnice). Klaski so jajčasti do valjasti, 4-8 mm veliki, nekoliko priostreni, mnogocvetni. Krovne pleve klaskov so temnorjave, z ozko, osrednjo rumenkasto žilo ter ozko kožnato obrobljene, koničaste ali tope, spodnja pleva je jalova, jajčasta in široko obdaja klasek. Plodnice imajo 2 brazdi. Perigonovi listi so reducirani v 4 nitaste ščetinice, ki so tako dolge kot okroglasta plodnica. Plod je okrogel orešek, na vrhu s kratkim kljuncem (stilopodij).

 

Posebnosti: vrsta je dokaj redka, a se lahko mestoma pojavlja v velikem številu. Predvsem se razrašča po močvirnih travnikih, redkeje v jarkih. Zaradi izginjanja ustreznih habitatov, je vrsta marsikje močno ogrožena.

 

Podobne vrste: avstrijska sita (Eleocharis austriaca) - močvirska sita (Eleocharis palustris) - bradavičasta sita (Eleocharis mamillata).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti