Rdečeglava brenčačka (Calliphora vicina)

  • Domov
  • Rdečeglava brenčačka

Družina: brenčačke (Calliphoridae)

Red: dvokrilci (Diptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 10-11 mm

Razširjenost: dokaj pogosto

Življenjski prostor: poseljuje različne habitate, pogosto v bližini hiš, hlevov

Ogroženost vrste: vrsta ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: glava je svetla, po temenskem delu sivkasta, s črno progo, v obustnem predelu rdečkasta, brez oranžnih dlak v zaočesnem predelu (!). Oči so velike, rdeče, pri samcih so zbližane, pri samicah odmaknjene. Tipalnice so kratke, nitaste. Oprsje je krepko, nebleščeče črnomodro ali včasih modrozeleno, pogosto s sivkastim tonom, poraslo z vzdolžnimi pasovi ščetin. Ščitek (scutellum) je polkrožen, črnomoder. Krila so dokaj velika, prosojna, s krepko kostalno žilo, mediana žila se konča ostro koničasto. Zadek je širok in zaobljen, kovinsko črnomodro bleščeč, s temnejšimi odtenki, ob straneh pogosto svetlejši, porasel s ščetinami. Noge so črne, ščetinasto dlakave.

 

Obnašanje in razvoj: sodi med ene pogostejših brenčačk pri nas. Odrasli so aktivni predvsem v sončnih dneh v večjem delu leta. Med letom brenčijo (od tod ime za družino). Pogosto se zadržujejo na mrhovini in iztrebkih večjih živali, hranijo se tudi z nektarjem. Samice odlagajo jajčeca na poginulih živalih, pa tudi na mesu in mesnih izdelkih. Ličinke so žerke in se hranijo z razpadajočim mesom. Vrsta je zelo pomembna pri forenzičnih raziskavah kriminalnih dejanj, saj lahko raziskovalci pogosto na podlagi razvojnega stadija ličinke določijo čas razpadanja trupel in s tem določijo predviden čas smrti. Razvoj ličink je namreč povezan s temperaturo.

 

Podobne vrste: mesna muha (Calliphora vomitoria) - gozdna brenčačka* (Calliphora subalpina- dolgotipalčna brenčačka* (Calliphora loewi) - modra brenčačka (Protocalliphora azurea).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti