Mesna muha, zapljunkarica (Calliphora vomitoria)

  • Domov
  • Mesna muha, zapljunkarica

Družina: brenčačke (Calliphoridae)

Red: dvokrilci (Diptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 7-14 mm

Razširjenost: dokaj pogosto

Življenjski prostor: svetli gozdovi, gozdni robovi, travniki, ruderalne površine, vrtovi, smetišča in odlagališča kadavrov

Ogroženost vrste: vrsta ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: vrsta je zelo podobna rdečeglavi brenčački (Calliphora vicina), od katere se dobro loči po oranžnorumenih dlakah v podočesnem predelu (genae), ki spominjajo na "brado", oranžne dlake so tudi na zadnjem delu glave. Mediana žila v krilih se konča topo zaokroženo. Bazalni del kril (bazikosta) je temen, črnikast. Pri samcih znaša razdalja med očmi nekje 3/4 dolžine tretjega (betičastega) segmenta na tipalnicah, temenski, temnejši del glave (interfrontalia) je ožji od obočesnega, svetlega dela (parafrontalia).

 

Obnašanje in razvoj: podobno kot pri rdečeglavi brenčački (Calliphora vicina), le da ni tako močno vezana na človeška bivališča. Odrasli se pogosto sončijo na listih dreves in grmov, pogosto jih najdemo v skupini drugih "muh" na mrhovini. Ličinke živijo v razpadajočem materialu, večinoma v mrhovini.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): rdečeglava brenčačka (Calliphora vicina) - gozdna brenčačka* (Calliphora subalpina- dolgotipalčna brenčačka* (Calliphora loewi).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti