Kraljevska blestivka*, zlata muha (Lucilia caesar)

  • Domov
  • Kraljevska blestivka*, zlata muha

Družina: brenčačke (Calliphoridae)

Red: dvokrilci (Diptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 8-11 mm

Razširjenost: dokaj pogosto

Življenjski prostor: različni habitati, tudi v bližini hiš, hlevov, okrasnih vrtov, predvsem pa cvetoči travniki in grmovna območja

Ogroženost vrste: vrsta ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: prepoznamo jih po kovinsko zeleni obarvanosti telesa, ki s staranjem postane bolj bronasta. Glava je svetla (belkasta), velika, s široko frontalno temno črto pri samicah in zelo ozko frontalno črto pri samcih (svetel obočesni del se skoraj zliva). Oči so rdeče, pri samcih se skoraj stikajo, pri samicah so razmaknjene. Tipalnice so betičaste, temne. Oprsje (toraks) je precej veliko, razdeljeno s prečno zožitivijo (sutura), poraslo s pari dolgih akrostihalnih ščetin (na postsuturalnem delu sta le 2 para, kar se vidi kot "praznina" pri nekoliko večji povečavi). Ščitek (scutellum) je velik, bleščeče zelen, polkrožen, porasel s ščetinami. Krila so prosojna, bazikosta (bazalni del pritrjevališča krila) je temna, črnikasta. Zadek je večinoma bleščeče modrozelen, precej širok v zgornjem delu, zožen v spodnjem, porasel s ščetinami, ki so nekoliko večje na zadnjem delu, pri samicah je 6. (predzadnji) segment konveksen. Noge so temne, porasle s ščetinami.

V rodu blestivka (Lucilia) je več, med seboj zelo podobnih vrst, ki jih lahko med seboj ločimo le pri podrobnem pregledu nekaterih struktur, kot so ščetine na oprsju, zadku in nogah!

 

Obnašanje in razvoj: odrasli so precej pogosti in so aktivni predvsem v sončnih dneh od aprila do oktobra. Pogosto se zadržujejo na cvetovih, kjer ližejo nektar, obiskujejo pa tudi mrhovino, gnijoče sadje in iztrebke večjih živali. Samice odlagajo jajčeca na mrhovino, pa tudi odprte rane ranjenih živali in celo človeka. Ličinke so žerke in se hranijo z razpadajočim mesom. Občasno jih uporabljajo v medicini za odžiranje močno razkrajajočih se delov telesa.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): blestivka (Lucilia illustris) - zlata blestivka (Lucilia sericata) - gozdna blestivka (Lucilia silvarum) - nekatere goseničarke (Tachinidae), npr. zelena dlakavica* (Gymnocheta viridis) - vrste iz rodu Neomyia.




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti