Zlata blestivka, zlatica (Lucilia sericata)

  • Domov
  • Zlata blestivka, zlatica

Družina: brenčačke (Calliphoridae)

Red: dvokrilci (Diptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 10-14 mm

Razširjenost: dokaj pogosto

Življenjski prostor: v bližini stavb, še posebej hlevov, travniki, ruderalne površine, svetli gozdovi, grmovnata mesta

Ogroženost vrste: vrsta ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: vrsta je zelo podobna Richardsovi blestivki* (Lucilia richardsi), od katere se le stežka loči po sledečih znakih: srednje goleni (tibiae) imajo le en šop anterodorzalnih ščetin - obrazni del je široko belkast, mnogo bolj kot pri ostalih vrstah blestivk, zato je glava s sprednje strani izrazito svetla - palpi (obustni izrastki) so večinoma oranžni, kvečjemu s temnimi konicami - na postsuturalnem delu oprsja so 3 pari akrostihalnih ščetin (zato oprsje deluje enovito poraslo s ščetinami) - del oprsja in predvsem zadnji del zadka je pogosto sivomodro poprhnjen - bazikosta (bazalni del pritrjevališča krila) je svetla, kremasto bela.

Od prav tako zelo podobne gozdne blestivke (L. silvarum) se loči po tem, da je bazalni del zadka (segmenta 1 in 2) zelen in ne črn, marginalne ščetine na zadnjem delu zadka pa niso izrazito daljše od ostalih.

 

Obnašanje in razvoj: odrasli letajo večinoma v sončnem vremenu od aprila do oktobra. Pogosto se zadržujejo na poginulih živalih in iztrebkih, obiskujejo pa tudi cvetove rastlin. Pogosta je tudi na naseljenih območjih, še posebej na območjih z živinorejo, kjer je lahko najpogostejša vrsta blestivk. Ličinke žerke se razvijajo v mrhovini, povzročajo pa lahko tudi miaze (razvoj ličink v odprtih ranah in trohnečem mesu živih živali in tudi pri človeku). Ličinke uporabljajo tudi v medicini pri odstranjevanju gnijočega mesa na odprtih ranah.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): Richardsova blestivka* (Lucilia richardsi) - kraljevska blestivka (Lucilia caesar) - brezlisa blestivka* (Lucilia ampullacea).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti