Hercegovska limonija* (Limonia hercegovinae)

  • Domov
  • Hercegovska limonija*

Družina: limonije (Limoniidae)

Red: dvokrilci (Diptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 9-11 mm

Razširjenost: redko (?)

Življenjski prostor: svetli logi z bogato podrastjo, grmovnata mesta, mejice, ruderalna mesta

Ogroženost vrste: vrsta verjetno ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: glava je drobna, sivovrjava, v sporednjem delu kratko rilčasto podaljšana. Tipalnice so nitaste, členaste, med členki ščetinasto dlakave. Oprsje je večinoma sivorjavo, bleščeče, golo. Krila so prepoznavno temno-svetlo lisasta (brez pik in krožcev!), s temnejšimi, rahlo kvadratastimi (subkostalnimi) lisami na robu kril, pri vrhu koničasta, daljša od zadka (v mirovanju plosko položena čez zadek). Zadek je vitek, temen s svetlejšimi pasovi na bazi segmentov. Noge so zelo dolge, vitke, rumenkasto rjave, z izrazito temnimi konicami na stegencih in s po enim črnim prstanom na stegencih (zato so stegenca kontrastno pasasta).

 

Obnašanje in razvoj: odrasli osebki so okorni letalci in se čez dan zadržujejo v nizki podrasti ali pod listjem dreves. Aktivni so nekje od aprila do julija. Ličinke se verjetno hranijo z razpadajočim organskim drobirjem v tleh.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): rumenonoga limonija* (Limonia flavipes) - pegastonoga limonija* (Limonia maculipennis) - temnolisa limonija* (Limonia nubeculosa).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti