Temnolisa limonija* (Limonia nubeculosa)

  • Domov
  • Temnolisa limonija*

Družina: limonije (Limoniidae)

Red: dvokrilci (Diptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 9-11 mm

Razširjenost: raztreseno

Življenjski prostor: svetli gozdovi, poplavni logi, lesna zarast ob potokih, grmovja

Ogroženost vrste: vrsta ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: nekoliko spominjajo na košeninarje (Tipulidae). Glava je sivkasta, drobna, z dokaj velikimi očmi. Tipalnice so drobnočlenaste, daljše od glave, pasaste. Oprsje je sivorjavo, izbočeno, s tremi temnimi vzdolžnimi progami v osrednjem delu. Krila so rahlo rumenkasta ali sivkasta, temno ožiljena, temno in svetlo lisasta, s pikami vzdolž zunanjega zgornjega roba. Zadek je vitek, rumenkast in temno pasast, pri samicah koničasto podaljšan, pri samcih s kompleksnimi "kleščicami", ki so del spolnega aparata. Noge so dolge, tanke, stegenca (femuri) imajo tri črne pasove, sicer so rumenkaste.

 

Obnašanje in razvoj: odrasli so aktivni skoraj celo leto, od februarja do novembra oz. prve zmrzali. Čez dan se zadržujejo v gosti gozdni podrasti ali na spodnji strani listov. So dokaj slabi letalci. Ličinke živijo v trohnečem lesu, kjer se hranijo z lesovino.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): črnopikasta limonija* (Limonia nigropunctata) - pegasta limonija (Ilisia maculata) - Schrankova vodoljubka* (Limnophila schranki).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti