Schrankova vodoljubka* (Limnophila schranki)

  • Domov
  • Schrankova vodoljubka*

Družina: limonije (Limoniidae)

Red: dvokrilci (Diptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 12-14 mm

Razširjenost: raztreseno do lokalno pogosto

Življenjski prostor: ob vodah (predvsem ob potokih), močvirni predeli, svetli poplavni logi

Ogroženost vrste: vrsta verjetno ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: prepoznavni so po značilni lisasti obarvanosti kril. Glava, oprsje in zadek so pepelnato sivi s temnejšimi linijami in lisami (lise in grbe na oprsju tvorijo "maski" podoben vzorec). Krila so ozko podolgasta, v mirovanju zložena nad zadek, nekoliko motna in posejana s temnorjavimi lisami in pikami (lise v subkostalni celici so gostejše, pod njimi se nahaja večinoma 3 do 5 večjih lis - vzorec lahko močno variira). Noge so dolge, tanke, stegenca so vsaj do polovice rumenkasta do rumenorjava, sicer so temna.

 

Obnašanje in razvoj: precej vlagoljubna vrsta, ki se pojavlja nekje od aprila do maja v različnih, bolj vlažnih habitatih. Odrasli osebki se čez dan pogosto skrivajo v nizki vegetaciji. Ličinke živijo v vlažnih tleh, večinoma na zamočvirjenih mestih, kjer se v glavnem hranijo z razpadajočim rastlinskim materialom.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): očalastolisa limonija* (Epiphragma ocellare) - temnolisa limonija* (Limonia nubeculosa) - pegasta limonija (Ilisia maculata).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti