Očalastolisa limonija* (Epiphragma ocellare)

  • Domov
  • Očalastolisa limonija*

Družina: limonije (Limoniidae)

Red: dvokrilci (Diptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 16-18 mm

Razširjenost: dokaj pogosto do raztreseno

Življenjski prostor: svetli in nekoliko vlažnejši gozdovi, poplavni logi, mejice, grmovnata mesta

Ogroženost vrste: vrsta ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: podobni so košeninarjem (Tipulidae), pretežno rjavi z značilno lisasto vzorčastimi krili. Glava je drobna, sivkasta, z velikimi, temnimi očmi. Tipalnice so nitaste, bazalni del je nekoliko odebeljen, rumenkast. Predprsni del (prescutum) je rjavkast ali sivkast, z dvema neizrazitima črtama, pogosto porasel s štrlečimi ščetinami. Krila so ozka, rumenorjavkasta, s temnimi krožnimi vzorci in obrobnimi (marginalnimi) lisami. Zadek je zelo vitek, rjavkast, s temnejšo vzdolžno črto, segmenti so v spodnjem delu svetlo obrobljeni, zato pasasti. Pri samicah je zadek koničasto podaljšan v leglico (ovipozitor), pri samčkih je kijasto top. Noge so dolge, tanke, rumenorjave, na stegencih (femori) sta dva črna pasova.

 

Obnašanje in razvoj: gozdna vrsta, k ise pojavlja nekje od maja do junija, občasno v večjih rojih. Čez dan se odrasli osebki zadržujejo v senčnih mestih, pod listjem ali v nizki vegetaciji. Ličinke živijo v odmrlem in trhlem lesu.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): vrste iz rodu Discobola - Schrankova vodoljubka* (Limnophila schranki) - temnolisa limonija* (Limonia nubeculosa).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti