Črnopikasta limonija* (Limonia nigropunctata)

  • Domov
  • Črnopikasta limonija*

Družina: limonije (Limoniidae)

Red: dvokrilci (Diptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 9-12 mm

Razširjenost: dokaj pogosto

Življenjski prostor: predvsem vlažni, svetli gozdovi, poplavni logi, grmovnata področja

Ogroženost vrste: vrsta ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: nekoliko spominjajo na košeninarje (Tipulidae). Glava je temna, drobna, oči so dokaj velike. Tipalnice so drobnočlenaste, daljše od glave, pasaste. Oprsje je trikotno zoženo pri glavi, oranžno, izbočeno, s črno liso v sprednjem delu. Krila so prosojna, temno ožiljena, s tremi pikami ob zgornjem zunanjem robu kril in ozko črno robno črto tik ob konici kril. Zadek je vitek, rumenkast, v spodnjem delu črnosiv, pri samicah koničasto podaljšan v leglico (ovipozitor), pri samcih s kompleksnimi "kleščicami", ki so del spolnega aparata. Noge so dolge, tanke, stegenca so rumenkasta, v spodnjem delu široko črno obrobljena, stopalca so temna.

 

Obnašanje in razvoj: odrasli so aktivni od zgodnje spomladi nekje do maja, junija. Čez dan se zadržujejo v gosto podrasti in na spodnji strani listov rastlin. Občasno jih zajedajo mlade žametne pršice (Trombidium spp.). Ličinke živijo v tleh ali med odpadlim listjem, kjer se hranijo z algami in organskim drobirjem.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): temnolisa limonija* (Limonia nubeculosa) - Schrankova vodoljubka* (Limnophila schranki) - bledikava limonija* (Limonia phragmitidis).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti