Bledikava limonija* (Limonia phragmitidis)

  • Domov
  • Bledikava limonija*

Družina: limonije (Limoniidae)

Red: dvokrilci (Diptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 8-9 mm

Razširjenost: raztreseno do lokalno

Življenjski prostor: vlažni, svetli gozdovi z bujno podrastjo

Ogroženost vrste: vrsta verjetno ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: nekoliko spominjajo na košeninarje (Tipulidae). Glava je sivkasta, drobna, oči so dokaj velike. Tipalnice so drobnočlenaste, rumenkaste, le v zgornjem delu temnejše. Oprsje je bledo rdečeoranžno do rumenkasto, grbasto, s kratko črno vzdolžno črto v sprednjem delu (ta je mnogo krajša kot pri zelo podobni črnopikasti limoniji* (Limonia nigropunctata)). Krila so prosojna, rahlo rumenkasto nadahnjena, temno ožiljena, s tremi drobnimi pikami ob zgornjem zunanjem robu kril. Zadek je vitek, bledo oranžen do rumenkast, pri samicah rahlo koničasto podaljšan v rjavkasto leglico, pri samcih s kratkimi "kleščicami", ki so del spolnega aparata. Noge so dolge, tanke, svetle, z značilnim temnim obročkastim pasom na koncu stegenc (femuri).

 

Obnašanje in razvoj: odrasli so aktivni nekje od maja do avgusta, lahko že prej. Čez dan se zadržujejo v podrasti ali na spodnji strani listov in so slabi letalci. Občasno jih zajedajo mlade žametne pršice (Trombidium sp.). Ličinke živijo v tleh ali med odpadlim listjem, kjer se hranijo z algami in organskim drobirjem.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): črnopikasta limonija* (Limonia nigropunctata) - temnolisa limonija* (Limonia nubeculosa) - Schrankova limonija* (Limnophila schranki).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti